14.5.13

De castell, a castell.... i a Castell 12.05.13

La sortida del segon diumenge de maig va ser doblement interessant. Dos fets especials s'hi unien, paisatge i història, dos castells milenaris i una església romànica de planta basilical així ho demostren.

Aquí sota teniu una part del reportatge fotogràfic fet per Lluís Royo, a qui li restem agraïts.



 Només sortir de l'església de Sant Martí de Centelles, ens enfilem pel dret direcció al castell. Però ja no podem arribar a dalt sense abans parar i mirar. Tenim als nostres peus una vista panoràmica excel·lent sobre els plans del Pou, de la Garga, de Sant Martí., fins i tot al fons sembla ser que es pot arribar a distingir el Puiggraciós.


Arribem al primer dels castells, el de Sant Martí.


Des d'aquest costat del castell la vista se'ns obra cap al cantó de la Plana i fins el Pirineu.





Deixem un castell i ens dirigim cap a l'altre. De Castell, a castell dèiem i entremig, esmorzar.


Arribem al castell de Castellcir, dit també de la "popa". Després de veure aquesta foto potser ja no cal dir que el nom li ve donat per la forma de la roca on es troba edificat: un gran vaixell.


 El grau de degradació és important, però aquestes parets que resisteixen el pas del temps ens mostren la grandesa que deuria tenir.



Vam poder gaudir de les explicacions del Jaume Dantí a les breus aturades al llarg del recorregut.


Des del castell s'obra una panoràmica , del moianès fins a Sant Llorenç i fins a Montserrat pel costat que es pot veure a la foto.


 Hem arribat a l'església de Sant Andreu de Castellcir, la podem veure per dins i per fora i tot el seu preciós entorn.




Aquí acabem de passar per sobre el riu Tenes com aquell que res. A la dreta es pot veure el segon embassament que hi ha en el seu curs.


Arribem a dalt al poble al moment oportú, ja que l'ANC acabava de col·locar l'estelada en una rotonda. Per una estoneta ens afegim a la festa.


Encara hi va haver temps per anar a visitar l'església nova, l'objectiu era veure aquesta imatge mare de Deu, una remarcable talla gòtica feta d'alabastre. Va ser el punt i final a una passejada amb un marcat caire cultural.